Hoekklos

De vijfde praktijkopdracht was de hoekklos. Dit is een hoekverbinding met zwaluwstaarten. Dit is echt vakmanschap om te maken, ook is het tijdrovend maar de uitstraling is super.

 

Het werkproces:

 

Bij deze praktijkopdracht heb ik zelf mijn hout ingekocht. Ik heb gekozen voor Mahoniehout. Daarna kon ik mijn hout gaan verzagen in twee gelijke stukken. Ik heb de staarten van de hoekklos eerst afgetekend met een zwaluwstaart malletje. Nadat ik Het stuk van de zwaluwstaaten had afgetekend, kon ik de borsten van de zwaluwstaarten inzagen. Toen ik dat had gedaan on ik het hout weg gaan steken met een scherpe beitel. Daarna heb ik de wanden op nettomaat uitgescheerd. Hierbij heb ik gelet op haaksheid van de staarten. Nu ik de staarten gemaakt had kon ik de nesten op het andere houtje aftekenen met mijn gemaakte zwaluwstaarten als aanslag. Ik heb de nesten op dezelfde wijze uitgestoken als bij de staarten. Voor een goede verbinding heb ik telkens bij het weghalen gecheckt of de verbinding pas was, totdat de verbinding echt goed paste en ik niks meer weg hoefde te halen. daarna heb ik de overlengtes van de staarten en nesten afgeschaafd zodat het een vlakke, gladde verbinding werd. Toen de zwaluwstaartverbinding goed in elkaar zat kon ik gaan lijmen. Eerst een proefverlijming daarna definitief. Ik heb hierbij gekeken of de verbinding 90 graden was, daarop heb ik mijn lijmklemmen afgesteld. Wanneer de lijm uitgehard was kon ik het werkstukje gaan schuren en  vellingkantjes maken. daarna kon ik gaan oliën. Dit deed ik met lijnzaadolie. Eerst heb ik de olie gelijk over het materiaal gesmeerd, daarna na 10 minuten wachten de olie uitgeboend. Nadat ik had geolied was ik klaar en kon ik mijn opdracht inleveren.

Dit is het eindresultaat van mijn gemaakte hoekklos. Door de olie is de zwaluwstaartverbinding nog beter te zien, ook komt de nerftekening er mooi uit. 

Reacties zijn gesloten.