Kastje lade en deur

De eerste praktijkopdracht aan het begin van leerjaar 2 was de opdracht: kastje lade en deur. In het eerste leerjaar hebben we daar al de werkvoorbereiding voor deze opdracht gedaan zodat we gelijk aan de opdracht konden beginnen.

Werkproces:

Voor het maken van het kastje, heb ik gekeken naar het type gefineerd plaat. Ik heb uiteinderijk gekozen voor een hardhouten multiplex-plaat. Eerst heb ik de plaat opgedeeld in de onderdelen die ik moest hebben. nadat ik de onderdelen op nettomaat had gezaagd kon ik de herlijsten als afwerking op de kopse kanten gaan lijmen en gelijkschaven. Daarna heb ik de verstek verbindingen aan de onderdelen gezaagd. Toen dat klaar was kon ik de groeven voor de achterwand gaan frezen. Toen heb ik de lamellogaten gefreesd en de kast proefverlijmd. Na de proefverlijming kon ik de romp definitief verlijmen, ik heb hierbij gelet op de plaatsing van de lijmklemmen om zo de kast haaks te stellen. Na de verlijming heb ik de kastwand gemonteerd en ben ik begonnen aan het maken van de lade. Ik heb de la-onderdelen gepaard/afgetekend. Als eerst ben ik begonnen met het steken van de zwaluwstaarten, daarna met de nesten. Toen de zwaluwstaartverbindingen pasten, heb ik de lade in elkaar gelijmd. Daarna kon ik het kasje gaan afwerken. hierna kon ik de kruisplaatjes/domplatten plaatsen in de romp. Daarna kon ik de deur gaan stellen in de romp, toen was het kastje af.

Reacties zijn gesloten.