Het kistje

Het kistje was mijn zesde praktijkopdracht. Bij deze opdracht werden we volledig losgelaten ik de vormgeving en afmetingen van je werkstuk, waardoor er allemaal verschillende soorten kistjes te zien waren die de leerlingen zelf zo hebben bedacht. Mijn kistje is ook erg mooi geworden. Ik heb een vierkant kistje ontworpen, met een zelfbedacht fineerwerk op het kistje. 

Het werkproces:

Bij deze opdracht ben ik eerst hout gaan kopen bij de Amsterdamsche fijnhouthandel. Ze hadden een heel groot aanbod aan verschillende houtsoorten. Ik heb toch maar voor mahonie gekozen omdat ik het een makkelijk te bewerken houtsoort vond. Dit keer dosse gezaagd mahonie, zodat de vlamtekening mooi zichtbaar is. Na het inkopen van mijn hout ben ik gaan aftekenen. Ik heb tijdens het aftekenen gekeken naar de doorloop van de vlamtekening, daarop heb ik de plaats van de zwaluwstaartverbindingen bepaald. Wanneer ik mijn hout had afgetekend kon ik de borsten van de staarten in gaan zagen en het tussenmateriaal eruit gaan beitelen. dit deed ik bij twee hoeken van de rompdelen. Daarna kon ik ze op nettomaat gaan scheren. Vervolgens heb ik de nestdelen op de staarten gelegd en heb ik de nestdelen afgetekend. Nu kon ik de nestdelen pas gaan maken op de staarten. Nadat ik de twee hoeken pas op elkaar had gemaakt, kon ik de zwaluwstaartverbindingen in verstek gaan zagen. hierbij word een stuk aan de boven en onderkant van de verbinding in verstek gezaagd. Nu kon ik beginnen met de laatste twee hoeken. dit deed ik op dezelfde manier, alleen heb ik nu de dagmaat (binnenwerkse maat) afgetekend en het hout ingekort zodat mijn kistje precies vierkant werd.

nadat ik de de andere twee hoeken ik elkaar had zitten kon ik de hoeken in elkaar schuiven. Dit moest met veel kracht omdat mijn hout krom was gaan trekken. Nu weet ik dat de romp perfect in elkaar past, dus ik ben gelijk naar de machinale gegaan om groeven aan te slaan met de stationairfrees. De groeven moesten aan de bovenkant en onderkant van de romp. In de groef komen namelijk de bodem/dekselplaten. Deze platen zijn van triplex en kan je fineren met het fineer wat je zelf mooi vindt en hebt ingekocht. ik heb thuis het fineerwerk wat ik in gedachten had uitgesneden. Dit kostte veel tijd en moeite omdat het dunne laagje hout heel snel splijt waardoor je telkens opnieuw mag beginnen. Uiteinderlijk heb ik de fineerwerk stukjes aan elkaar geplakt aan één kant (de bovenkant). Ik kon op school het fineerwerk lijmen op de plaat en gaan persen in de hydraulische pers. Ook heb ik de bodem gefineerd met mahoniefineer. Ik heb per kant twee stukken aan elkaar geplakt met een stolpnaad, de houtnerf tegenover elkaar gespiegeld. toen ik de bodem en dekselplaat had, kon ik het mas maken in de romp. Dit deed ik met een stalen blokschaaf.

Toen de bodem en deksel precies pas waren, kon ik ze gaan verlijmen. Dit deed ik met drukbalken die werden aangedrukt door lijmtangen. Nu heb ik een soort dichte doos. Vervolgens ben ik naar de machinale gegaan op mijn kistje door te zagen. Toen dit met succes gelukt was kon ik de delen vlak en recht gaan schaven, dit deed ik met een voorloper. dat is een soort lange schaaf. Het maakt het makkelijker om iets recht te schaven. Toen ik dat gedaan had kon het hang en sluitwerk monteren, zoals de scharnieren en het slot. Voor de scharnieren heb ik de plaats bepaald en afgetekend, en heb ik groeven in de romp/deksel gemaakt waar ze in vallen. Nu kon ik met schroeven de deksel op de romp monteren door middel van de scharnieren. Nu moest het slot pas gemaakt worden. Ik heb de plaats bepaald en afgetekend op romp en deksel. Daarna heb ik het gat voor het slot geboord met de kolomboor. Toen het gat geboord was kon ik de rest uitbeitelen met een scherpe bijtel. De pin heb ik gemonteerd in de deksel, en het slot zelf heb ik in de romp geschoven en vastgeschroefd. Nu kon ik het kistje met fijn schuurpapier af gaan werken en gaan oliën. Ik heb weer lijnzaadolie gebruikt. De mooie rode kleur is goed te zien en de nerftekening is prachtig. Ik heb na het oliën het kiste ingeleverd.

Dit is het eindresultaat van mijn kistje. Ik vind hem erg mooi geworden.

Reacties zijn gesloten.