Meesterstuk

In het vierde leerjaar zijn er geen gewone praktijkopdrachten meer en leg je de focus op je meesterstuk.

Ik kon kiezen tussen het maken van een reproductie van een al bestaand meubel, of een meubel restaureren.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor het restaureren van een meubel. Zelf wilde ik liever een reproductie maken, maar na de eisen van school ben ik daarvan af gaan zien.

Het meubel wat ik uit heb gekozen is een Gründerzeit kastje, het is een kastje waar veel aan moest gebeuren en waar veel uitdaging in zat.

Eerst ben ik begonnen met het afbijten van het meubel, de vorige eigenaren hadden het meubel zwart geverfd en dit is niet hoe het meubel oorspronkelijk bedoeld is. Ik ben secuur te werk gegaan met plamuurmessen, water en veel papier. Uiteindelijk heb ik al het zwart eraf gekregen en onder de lagen verf kwam een mooi meubel tevoorschijn

Ik heb het loszittend fineer terug gelijmd en het tussenblad losgehaald, verstevigd en daarna weer vastgezet op het meubel. Daarna heb ik een fineerrand geplakt om het tussenblad en oude gaten opgevuld.

Daarna heb ik het blad vervagen omdat de lijm had losgelaten en het fineer was gaan scheuren. Ik heb het blad zo origineel mogelijk gelaten en zo min mogelijk aan het blad toegevoegd. Het blad heb ik opnieuw verlijmd en daarna gefineerd en verstekranden vastgezet.

Verder ben ik begonnen met het loshalen van de achterwanden, want omdat de vorige eigenaren het als tv-meubel hebben gebruikt zijn er gaten in gezaagd. Deze horen natuurlijk niet in de achterwand. Ik heb de panelen losgehaald, de delen met gaten uitgezaagd en er nieuw gezaagde planken tussen gelijmd. Daarna heb ik de nieuwe delen op kleur gebracht.

Toen dat klaar was ben ik begonnen met het loshalen van de lades, het zwart uit de lades afbijten, schuren en daarna weer vastlijmen. Ook zag ik dat de lades in de ondergrond aan het ''graven'' waren. er was goed te zien dat het hout onder de lade (waar de lade op rust) een diepe groef had door het gebruik. Ik heb besloten om er ladelopers op vast te zetten zodat de lade iets ''zweeft''. Daarna heb ik nieuwe knopjes gedraaid op de draaibank, want de voormalige knopjes waren niet origineel.

Nu was het meubel klaar om afgewerkt te woorden, weer heb ik het meubel met waterbeits op kleur gebracht en daarna goed in de was gezet en uitgepoetst. Nadat het meubel een mooi egaal uiterlijk had gekregen kon ik me concentreren op het bijmaken van voorpoten. De voorpoten waren in essentie gewoon vurenhouten blokjes, ook dat was niet origineel en paste niet bij het meubel. Ik heb met de hand (met een houtsnij gutsenset) de profilering in de nieuwe pootjes van Mahonie hout door laten lopen. daarna heb ik ook deze op kleur gebracht.

Ook de deurtjes moesten nog wat aandacht krijgen. In de loop der jaren is het hout in de deurtjes gaan werken waardoor ze niet goed sloten. ik heb de sluitkant iets aangepast en de deurtjes iets dieper in het meubel laten sluiten waardoor dit niet meer het geval was. Daarna heb ik de sluithouder (eerst een lelijke magneetsnapper) aangepast naar een kogelsnapper die meer bij dit meubel past. vervolgens heb ik ook een slot gekocht en in de deur bevestigd zodat het meubel ook op slot kan.

Ik kan zeggen dat ik blij ben met het eindresultaat, zo kun je goed zien dat dit meubel een hele metamorfose heeft ondergegaan.

vóór de restauratie

Na de restauratie

Reacties zijn gesloten.