De tafel

De zesde praktijkopdracht was de tafel. Het is het eerste echte grote meubel wat ik binnen mijn studie heb gemaakt. Er ging veel aan vooraf om tot dit eindproduct te komen. De tafel staat nu bij mij thuis en ik geniet er nog elke dag van.

 

Het werkproces:

 

Bij deze opdracht mochten de leerlingen zelf bedenken wat voor tafel hij/zij zou gaan maken. Het ontwerpen ging van vooraf bij het vak Productontwikkeling. Tijdens productontwikkeling heb ik eerst een moodboard gemaakt om inspiratie op te doen voor het maken van mijn eigen tafel. Daarna heb ik een programma van eisen opgesteld, waarin de eisen waar de tafel aan moet voldoen instaan. Toen heb ik verschillende schetsen gemaakt voor mijn eigen ontwerp. Nadat ik een goede schets had die mij het meest aansprak, ging ik in naar mijn praktijkdocent voor goedkeuring. Toen het go-no-go moment had gehad met mijn praktijkdocent, waarbij ik goedkeuring heb gekregen kon ik een definitieve schets maken met bematingen en detailschetsen. Daarna mocht ik mijn tafel uitwerken in Ironcad, daarin heb ik een 3D ontwerp en een constructietekening gemaakt. Nadat het ontwerpen klaar was mocht ik beginnen met het maken van de tafel. Eerst kocht ik het benodigde hout in. Mijn houtkeuze was notenhout.

 

Nadat ik mijn hout had ingekocht kon ik mijn hout machineren in de machinale, daarbij heb ik verschillende bewerkingen uitgevoerd. Eerst afkorten, daarna schulpen, vlakken/haken en op breedte en dikte machineren. Daarna kon ik mijn hout gaan paren, waarbij ik mijn poten en regels heb afgetekend met paringstekens. Na het paren kon ik mijn poten aftekenen om te gaan verjongen. Daarvoor had ik een mal nodig van plaatmateriaal. Nadat ik de mal goed op je juiste maat had ingesteld ging ik de poten verjongen op de stationair frees. Daarna wilde ik de pennen gaan slaan op de pennenbank maar dat kon niet wegens drukte, toen ben ik aan mijn tafelblad begonnen. Ik had 8 Houtverbredende delen waaronder 6 notenhouten delen en 2 mahoniehouten delen. Ik heb de verbredende delen met een groot paringsteken en cijfers afgetekend. Ook heb ik de delen afgetekend waar lamello’s moesten komen. Daarna heb ik met de lamellofrees de gaten gemaakt.

 

Ook heb ik lamello’s ingekocht bij de houtstek om daarna de verbredende delen te verbinden, na de proefopstelling heb ik de verbredende delen ingesmeerd met lijm en heb ik de delen vastgeklemd met 3 serre joints onder, en 2 boven zodat de delen vlak op de ondergrond lagen. Na het lijmen heb ik het overtollige lijm weggekrabd met een ongewette beitel. Omdat het tafelblad al op netto-maat was heb ik daarna het tafelblad opgeschuurd met een vlakschuurmachine met een fijne korrel. Daarna ben ik naar de pennenbank op de bovenverdieping gegaan om aan mijn regels pennen te slaan. Toen dit allemaal mooi gelukt was kon ik aan de pennen met de hand spatpennen, dagmenargeringen en verstekken maken. Nadat die goed gelukt waren ging ik snel naar de machinale om mijn sponningen in mijn regels te maken voor de bladwervels. Daarna ben ik begonnen aan een proefopstelling voor het verlijmen van mijn onderstel. Na een succesvolle proefopstelling kon ik gaan verlijmen, eerst 2 kanten en daarna heb ik mijn onderstel helemaal opgesloten. Hierbij gekeken naar de lengtes van de diagonalen, eventuele hoogteverschillen, haaksheid en de gelijke maat van onder naar boven.

 

Na een goede verlijming van mijn onderstel kon ik beginnen met de profilering van mijn tafelblad, hiervoor heb ik een papegaaienbekprofilerings freesje gebruikt. Daarna heb ik mijn bladwervels gemachineerd, alleen op de verkeerde manier(verkeerde nerfrichting) dus moest ik ze over maken. Dit heb ik gedaan met een goed resultaat. Daarna heb ik het tafelblad en onderstel geschuurd en kanten gebroken. Toen dat klaar was kon ik gaan oliën, dit deed ik met mijn eigen olie (bankirai olie). Toen alles er spik en span uitzag kon ik de bladwervels op mijn tafelblad vastschroeven en was mijn meubel klaar!

Zo ziet mijn tafel eruit na alle bewerkingen. Hij ziet er mooi uit, vooral de overgang tussen het noten en mahonie.

Reacties zijn gesloten.